Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
odkrycie sezonu - składnik, który powoduje, że kruszonka robi się sama :)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 131
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31302
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 416
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 131
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31302
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 416
Składniki
Mąki tyle ile chcę mieć kruszonki odsypuję do miseczki. Dodaję do niej małą łyżeczkę oleju kokosowego i w palcach natłuszczam mąkę - przecieram ją przez natłuszczone palce. W międzyczasie dodaję cukier i mieszam - i już! Megakrucha kruszonka gotowa! Sama byłam zaskoczona jakie to proste i jak bardzo kruche wyszło :)
Resztę składników zagniatam w misce na ciasto, takie całkiem kruche, aczkolwiek jajko pozwala na scalenie składników. Blachę do pizzy smaruję rozpuszczonym olejem kokosowym i rozgniatam na nim spód do ciasta. Blaszka ma od spodu dziurki, więc nie ma potrzeby dodatkowego nakłuwania widelce, ciasto jest kruche po upieczeniu. Zapiekam ciasto: czas nagrzania piekarnika do 160 stopni plus 5 minut.
W czasie, gdy ciasto się zapieka, myję i kroję śliwki, usuwam pestki. Kroję wzdłuż w paski (zwykle śliwka na 4, 6 części zależy jak jest duża). Układam paski w okręgi - tak, dla oka:) żeby ładnie wyglądało. Posypuję kruszonką i piekę 20 minut we wspomnianych wyżej 160 stopniach:) Jakie to pyszne ! Do wieczora ani śladu po placku :) Przepis na trzcinowy cukier waniliowy domowym sposobem jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-trzcinowy-cukier-waniliowy-domowym-sposobem,126568,domowapiwniczka.html