Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowy sernik na zimno

Śliwkowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5135

Dodano:

Odsłon: 1875

Bardzo orzeźwiający serniczek na letnie, gorące dni ;)

Składniki

  • Spód :
  • wafelki śmietankowe 180 g
  • masło 80 g
  • Masa serowa nr 1 :
  • serek mascarpone 500 g
  • cukier puder 1 łyżka Lubię Nie lubię
  • żelatyna 10 g
  • śmietana 30 % 200 g Lubię Nie lubię
  • woda zimna 2-3 łyżki
  • Masa śliwkowa :
  • śliwki 700 g
  • cukier 5 łyżek
  • galaretka pomarańczowa 1 szt
  • wrzątek 100 ml
  • Masa serowa nr 2 :
  • ser biały naturalny z wiaderka 500 g
  • żelatyna 10 g
  • woda zimna 2-3 łyżki
  • miód płynny 5 łyżek
  • śmietana 30 % 200 g
  • Do ozdoby :
  • sos śliwkowy 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śliwkowy sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Śliwki z cukrem zagotować. Następnie przetrzeć przez sito, wystudzić. Wafelki śmietankowe zmiksować i połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć dno okrągłej formy i schować do lodówki. Żelatynę namoczyć, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i śmietanką. Żelatynę zahartować i mikserem połączyć z masa serową, którą przelewamy na spód z ciasteczek. Ciasto chowamy do lodówki do momentu, aż masa serowa stężeje.

  2. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i galaretkę pomarańczową. Studzimy. Gdy masa śliwkowa zacznie tężeć przelewamy na masę z mascarpone. Z masą serową nr 2 postępujemy dokładnie tak samo, jak z masą nr 1 tylko zamiast cukru pudru do sera dodajemy miód. Gotową przelewamy na masę śliwkową. Ciasto na noc chowamy do lodówki.

  3. Następnie polewamy np. sosem śliwkowym.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń