Do góry

Desery Przepis na:

śliwowiec herbatnikowy

śliwowiec herbatnikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2174

Dodano:

Odsłon: 655

naprawdę kruchy cieniutki placek, 70% owoców i odrobina kruszonki

Składniki

  • Śliwki węgierki - 1 kg
  • mąka orkiszowa - 1,5 szklanki
  • masło - 1/2 kostki (miękkie)
  • jaja kurze - 2 szt
  • cukier trzcinowy - 2 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja ucieram z cukrem (mikserem).
    Dodaję masło i dalej ucieram - na najwyższych obrotach.
    Zmniejszam obroty do minimum i powoli dodaję mąkę. Gdy mieszadła ciężko pracują, wyłączam mikser.
    Zagniatam ciasto dłońmi.
    Oddzielam ok. 1/4 części i wkładam do zamrażarki (po zamrożeniu zużyję na kruszonkę).
    Blaszkę do pieczenia smaruję masłem i oprószam mąką.
    Resztę formując cieniutkie (dosłownie 3-5 mm) placki układam jeden obok drugiego na blaszce. Robię dziurki widelcem, by ciasto odparowało i było naprawdę kruche. Taki cieniutki spód bez proszku do pieczenia wychodzi jak herbatnik.

    Piekę 10 min w 160 stopniach (od momentu nagrzania piekarnika).

  2. Śliwki myję, rozcinam wzdłuż, usuwam pestki.
    Wysypuję mniej więcej równomiernie po zapieczonym cieście.
    Z zamrażarki wyjmuję odłożony kawałek ciasta i trę go wprost na śliwki na tarce o grubych oczkach.
    Posypuje odrobiną cukru, by karmelizując się podczas pieczenia nadał kruszonce rumieńców.

    Piekę 20 minut w tej samej temperaturze. Jeśli kruszonka jest blada, podnoszę blachę na górną półkę i w opcji górnego grilla dopiekam 3-5 minut.

    I już! Przy dobrej organizacji można zrobić placek podczas gotowania obiadu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń