Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez pieczenia o ciasteczkowym spodzie, kremowy, rozpływający się w ustach, dodatek czekolady świetnie przełamuje lekko cytrynowy smak sernika. Polecam przepis wart wypróbowania.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 108
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1865
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 249
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6346
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 108
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1865
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 249
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6346
Składniki
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę, średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, dociskać łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki.
Mikserem wymieszać ser z cukrem i ekstraktem z wanilii. Masa ma mieć kremową konsystencję. W osobnym naczyniu ubijamy 475 ml lekko (ważne!) śmietanę kremówkę. Dodajemy do ubitej śmietany, kwaśną śmietanę i sok z cytryny mieszamy składniki. Powstałe dwie masy łączymy razem mieszając.
Do garnuszka wlać śmietanę (150ml) i pokruszoną czekoladę wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić (masa ma być schłodzona tak aby nie topiła masy serowej i dość gęsta aby można nią było ,, rysować").
Na spód tortownicy rozprowadzić pierwszą z trzech porcji masy serowej, wyrównać. Na wierzchu masy używając rozpuszczonej czekolady strumieniem " narysować " ślimaczka . Powtórzyć tą samą czynność z masą serową i czekoladą jeszcze dwa razy. Następnie użyć cienkiego noża lub długiego patyczka i lekko zamieszać w masie serowej. Nie wygładzać wierzchu sernika ,bo zepsujemy efekt. Sernik schładzać w lodówce do 5 godzin.