Do góry

Desery Przepis na:

Slodkawielkanoc - Śmietankowy puch

Slodkawielkanoc - Śmietankowy puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2065

Dodano:

Odsłon: 7771

Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony delikatnym, puszystym kremem z serkiem mascarpone. Proste, a jakże smaczne!

Składniki

  • Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 masło, 2 łyżki kakao, ¼ szklanka wody,
  • 2 szklanki mąki, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Składniki na krem: 250g serka mascarpone, 500ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru,
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Slodkawielkanoc - Śmietankowy puch

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i masło wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy 1/2 szklanki.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180oC w formie o wymiarach ok 20x30cm. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części.

    Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

    Czekoladowy sos (1/szklanki) rozrzedzamy delikatnie mlekiem (mniej więcej do 3/4 objętości szklanki). Takim płynem sączymy przekrojone części biszkoptu. Przekładamy kremem śmietankowym. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krcha 01 kwietnia Najpierw porcjami mąkę, a potem przesianą mąkę... A co z ubitymi białkami?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń