Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie bułeczki na parze

Słodkie bułeczki na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 439 Ocena: 2246

Dodano:

Odsłon: 1310

Lekkie i puszyste bułeczki ze słodkim nadzieniem, idealne na podwieczorek dla całej rodziny.

Składniki

  • Drożdże świeże - 30 g
  • Mąka tortowa - 500 g
  • Mleko - 250 ml
  • Jajka - 2 szt.
  • Cukier - 10 dag
  • Marmolada sucha
  • Śmietanka 30%
  • Czekolada gorzka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Słodkie bułeczki na parze

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, rozetrzeć z 2-3 łyżkami cukru. Dodać ok 3 łyżki mąki i dolać około 50 ml ciepłego mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia (ok. 10-15 minut).

  2. Jajka ubić z pozostałą ilością cukru. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, wlać ubitą masę jajeczną i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. (Gdyby ciasto wydawało się zbyt wilgotne można dodać nieco więcej mąki). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

  3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy, na około 2 cm grubości. Wyciąć kółko, nałożyć porcję marmolady. Zlepić dokładnie i uformować w kształt kuli.

  4. Uformowane kuleczki nakryć ściereczką i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.

  5. W garnku do gotowania na parze doprowadzić wodę do wrzenia. Układać podrośnięte bułeczki (można na 2 warstwach naczynia). Parować około 15 minut. Podnosząc pokrywę garnka zwrócić szczególną uwagę na to, by woda nie kapała na uparowane bułeczki (pomarszczy się wtedy skórka).

  6. Przestudzone bułeczki podawać z ubitą śmietanką i utartą czekoladą, lu według własnego uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń