Do góry

Desery Przepis na:

Słoniowe uszy

Słoniowe uszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 819

Dodano:

Odsłon: 22973

z Cafe Babilon w Ballinacroagh ( kuchnia perska)

Składniki

  • 2 jajka
  • 75 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody różanej
  • łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 500 g mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonego cynamonu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Słoniowe uszy

Przygotowanie

  1. Z mąki, jajek, mleka, cukru,wody różanej, jajek i kardamonu zagniatamy ciasto. Wałkujemy je bardzo cieńko. Wykrawamy krążki 6-7 cm. Końcówkę krążka ściskamy w malutki wachlarzyk. Smażymy na oliwie jak chrusty. Posypujemy obficie cukrem pudrem z cynamonem

  2. Ps 1.Marsha w książce formowanie uszu opisuje tak " z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę"
    Ps 2.Ciasto jest stosunkowo twarde, więc do wałkowania doskonale nadaje się maszyna do robienia makaronu. Cisto musi być bardzo cienkie !!!
    Ps 3. Są dwa rodzaje wody różanej. Jedna do mycia rąk, a druga do celów spożywczych. Używamy tej drugiej ( jest znacznie droższa i się nie pieni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń