Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietankowa Lady to delikatna, lekka i puszysta babka, która jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu. Do jej wypieku nie dodajemy masła ani oleju. Wyjątkowy smak zawdzięcza kwaśniej śmietanie oraz soli. Uwielbiam ją, bo jest niezwykle pyszna, wilgotna i zawsze się udaje :)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Śmietanę ubijamy mikserem do lekkiego napowietrzenia. Następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier zwykły oraz migdałowy i ponownie miksujemy.
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kurkumą oraz solą, dodajemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Powstałe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczenie góra - dół).
Po ostygnięciu dekorujemy wierzch babki. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy babkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do stężenia.
Babkę możemy udekorować także cukrem pudrem lub czekoladą.