Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo będzie to twój nowy, popisowy wypiek. Śmietankowiec z galaretkami nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje. A co ważniejsze, jego przygotowanie jest dziecinne proste.
Śmietankowiec z galaretkami
Składniki
Na biszkopt:
- 250 g mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 8 jajek w temperaturze pokojowej,
- 250 g cukru,
- 125 g oleju,
- szczypta soli do białek
Na masę jogurtową
- 400 g gęstego jogurtu greckiego,
- 250 g śmietany 30%,
- 500 g mleka,
- 250 g cukru pudru,
- 4 łyżki żelatyny
Galaretki:
- 370 ml wrzątku na jedną galaretkę,
- 4 ulubione galaretki w różnych kolorach, np żółta, czerwona, zielona i niebieska
Składniki
Na biszkopt:
- 250 g mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 8 jajek w temperaturze pokojowej,
- 250 g cukru,
- 125 g oleju,
- szczypta soli do białek
Na masę jogurtową
- 400 g gęstego jogurtu greckiego,
- 250 g śmietany 30%,
- 500 g mleka,
- 250 g cukru pudru,
- 4 łyżki żelatyny
Galaretki:
- 370 ml wrzątku na jedną galaretkę,
- 4 ulubione galaretki w różnych kolorach, np żółta, czerwona, zielona i niebieska

Potrzebne przybory kuchenne
Biszkopt przygotowany na dużą blachę o wielkości 25 x 35 cm.
Etapy przygotowania
Zanim przystąpisz do wyrabiania ciasta, przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem. Następnie nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
W misce umieść suche produkty niezbędne do wykonania biszkoptu. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę mikserem na maksymalnych obrotach. Pamiętaj, by do białek dodać szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier i ubij pianę na sztywno, nieustannie na wysokich obrotach. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Następnie dodawaj po 1 żółtku i mieszaj na mniejszych obrotach. Wolnym strumieniem wlej olej dalej miksując. Następnie wsyp sypie składniki i wymieszaj całość szpatułką, uważając by piana nie opadła.
Ciasto na biszkopt wylej na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu ostudź biszkopt i przekrój go na pół.
Następnie rozpuść galaretki, każda w 370 ml wrzątku. Po zastygnięciu pokrój każdą z nich na drobną kostkę. Wszystkie galaretki wymieszaj razem.
Do kubka wsyp żelatynę i pół szklanki mleka. Odstaw na 10 minut, aż żelatyna napęcznieje. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem pudrem. Gdy się rozpuści, a mleko zagotuje, dodaj żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ubij śmietankę 30% na sztywno. Do przestudzonego mleka dodaj jogurt grecki, ubitą śmietankę oraz pokrojone galaretki. Wymieszaj ze sobą wszystko i umieść na 2-3 minuty w lodówce.
Na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia połóż jeden blat biszkoptu. Na niego wylej masę śmietankową z galaretkami. Przykryj ją drugim blatem biszkopta i lekko dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki. Możesz je udekorować według uznania, np. polewą czekoladową, cukrem pudrem lub owocami na wierzchu.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 75

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16388
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 75

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16388



Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 8 jajek w temperaturze pokojowej,
- 250 g cukru,
- 125 g oleju,
- szczypta soli do białek
- 400 g gęstego jogurtu greckiego,
- 250 g śmietany 30%,
- 500 g mleka,
- 250 g cukru pudru,
- 4 łyżki żelatyny
- 370 ml wrzątku na jedną galaretkę,
- 4 ulubione galaretki w różnych kolorach, np żółta, czerwona, zielona i niebieska
Zanim przystąpisz do wyrabiania ciasta, przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem. Następnie nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
W misce umieść suche produkty niezbędne do wykonania biszkoptu. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę mikserem na maksymalnych obrotach. Pamiętaj, by do białek dodać szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier i ubij pianę na sztywno, nieustannie na wysokich obrotach. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Następnie dodawaj po 1 żółtku i mieszaj na mniejszych obrotach. Wolnym strumieniem wlej olej dalej miksując. Następnie wsyp sypie składniki i wymieszaj całość szpatułką, uważając by piana nie opadła.
Ciasto na biszkopt wylej na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu ostudź biszkopt i przekrój go na pół.
Następnie rozpuść galaretki, każda w 370 ml wrzątku. Po zastygnięciu pokrój każdą z nich na drobną kostkę. Wszystkie galaretki wymieszaj razem.
Do kubka wsyp żelatynę i pół szklanki mleka. Odstaw na 10 minut, aż żelatyna napęcznieje. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem pudrem. Gdy się rozpuści, a mleko zagotuje, dodaj żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ubij śmietankę 30% na sztywno. Do przestudzonego mleka dodaj jogurt grecki, ubitą śmietankę oraz pokrojone galaretki. Wymieszaj ze sobą wszystko i umieść na 2-3 minuty w lodówce.
Na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia połóż jeden blat biszkoptu. Na niego wylej masę śmietankową z galaretkami. Przykryj ją drugim blatem biszkopta i lekko dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki. Możesz je udekorować według uznania, np. polewą czekoladową, cukrem pudrem lub owocami na wierzchu.