Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec lekko migdałowy

Śmietanowiec lekko migdałowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 2752

Dodano:

Odsłon: 8922

Po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 200g ciasteczek amarettini
  • 90g + 40g masła
  • 2 opakowania budyniu migdałowego
  • 150g cukru
  • 500ml mleka
  • 1kg gęstej, kwaśnej śmietany 24%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śmietanowiec lekko migdałowy

Przygotowanie

  1. 90g masła rozpuścić. Ciasteczka drobno pokruszyć i wymieszać z ciepłym masłem. Przełozyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  3. Budyń wymieszać z cukrem. Stopniowo dolewać mleko i miksować. Następnie dodać śmietanę. Wszystko dobrze, ale krótko, wymieszać. Masę przełożyć na przygotowany spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-65 minut. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić do lodówki.

  4. Czekoladę połamać i razem z masłem (40g) rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Polać ciasto.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń