Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietanowiec na biszkoptach powstał pod wpływem chwili, po szybkim przeglądzie lodówki. Chciałam zrobić frajdę dzieciom i przygotować jakiś lekki deser na gorące dni. Chyba się udało, bo ciasto znikało błyskawicznie.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5819
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9642
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 294
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5819
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9642
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 294
Składniki
Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, a boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową, żeby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie ułożyłam obok siebie okrągłe biszkopty, docinając je w razie potrzeby do wymiarów blachy. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1szklance (250ml) gorącej wody. Tak samo postąpiłam z galaretką przezroczystą. Również rozpuściłam ją w 250ml wrzątku. Można Obydwie galaretki odstawiłam do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelałam do miski. Wsypałam śmietan - fixy i ubiłam ją mikserem na najwyższych obrotach na sztywny krem. Ubitą śmietanę podzieliłam na dwie równe części.Jedną część wymieszałam z zimną galaretką przezroczystą i schowałam ją na chwilę do lodówki żeby lekko zgęstniała. Drugą część śmietany wymieszałam z galaretką truskawkową. Gęstniejącą jasną masę wyłożyłam na biszkopty, a na nią delikatnie wylałam masę truskawkową. Ciasto schowałam do lodówki, żeby masa zgęstniała, a w tym czasie rozpuściłam galaretkę agrestową w 400ml gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia. Gdy galaretka wystygła i zaczęła tężeć wyłożyłam je na ciasto. Ciasto ponownie schłodziłam w lodówce, aby galaretka na wierzchu dobrze zastygła. Najlepiej pozostawić ciasto w lodówce na noc. Galaretki do ciasta można użyć w dowolnych, ulubionych smakach.