Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec porzeczkowy w skład którego wchodzą owoce takie jak czarna porzeczka, borówki amerykańskie i winogrona.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 31
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8616
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 879
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 31
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8616
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 879
Składniki
Formę o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami.
Owoce myjemy i osuszamy na ręczniczkach papierowych.
Wymyte, przebrane porzeczki czarne rozdrabniamy blenderem, ,zagotowujemy i dodajemy galaretkę leśne owoce, dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy, na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. . Wstawiamy do lodówki.
Podczas gdy chłodzi się mus w formie, ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się galaretki z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus porzeczkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami według swojego upodobania. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą.
Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje. Smacznego !!!
Smacznego !!!