Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec porzeczkowy w skład którego wchodzą owoce takie jak czarna porzeczka, borówki amerykańskie i winogrona.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6222
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1915
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6222
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1915
 
         
         
                Składniki
Formę o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami.
Owoce myjemy i osuszamy na ręczniczkach papierowych.
Wymyte, przebrane porzeczki czarne rozdrabniamy blenderem, ,zagotowujemy i dodajemy galaretkę leśne owoce, dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy, na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. . Wstawiamy do lodówki.
Podczas gdy chłodzi się mus w formie, ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się galaretki z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus porzeczkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami według swojego upodobania. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą.
Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje. Smacznego !!!
Smacznego !!!