Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26135
Dodano: 06.06.2020
Odsłon: 6333
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.. Dno formy wykładamy herbatnikami. Z truskawek robimy mus, rozdrabniamy je blenderem, zagotowujemy i dodajemy galaretki truskawkowe (nie gotujemy), dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy, na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. Wstawiamy do lodówki. W między czasie ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzone galaretki agrestowe i miksujemy do połączenia się galaretek z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę, jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus truskawkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami borówki i truskawek. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą. Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)