Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec truskawkowy z galaretką.

Śmietanowiec truskawkowy z galaretką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26226

Dodano:

Odsłon: 1372

Kolejne smaczne ciasto z truskawkami, bez pieczenia. Polecam.

Składniki

  • galaretki jagodowe 2 szt.
  • galaretki cytrynowe 2 szt.
  • śmietana 36% 400 ml
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • truskawki 30 dag
  • 2 gotowe spody biszkoptowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śmietanowiec truskawkowy z galaretką.

Przygotowanie

  1. Do tortownicy wkładamy gotowy spód biszkoptowy.

  2. Dwie galaretki jagodowe zalewamy wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

  3. Gdy galaretka będzie miała konsystencję kisielu wlewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany.

  4. Połowę truskawek kroimy na połówki a drugą połowę truskawek zostawiamy do dekoracji końcowej. Ubitą śmietanę i wlane do niej galaretki mieszamy drewnianą łyżką dodając stopniowo pokrojone na połówki truskawki.

  5. Tak pomieszaną masę wykładamy do tortownicy równomiernie rozkładając po spodzie biszkoptowym i wstawiamy do lodówki żeby zastygło.

  6. W między czasie zalewamy 2 cytrynowe galaretki wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki troszkę oblewamy galaretką i obtaczamy je, wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zastygniętą warstwę kładziemy placek biszkoptowy i układamy truskawki według swojego pomysłu. Wstawiamy do lodówki by truskawki przykleiły się do masy.

  7. Gdy galaretki cytrynowe będą miały konsystencję kisielu zalewamy ją powierzchnię z truskawkami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu wyjmujemy z tortownicy na talerz, kroimy i konsumujemy.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń