Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To cienkie ciasto biszkoptowe z masą ze śmietany i kawałków galaretki jest tak pyszne że pokocha je każdy, znika z talerza w błyskawicznym tempie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę . Dodać kolejno po jednym żółtku delikatnie mieszając. Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy ( duża blacha o. 40x25 cm). Piec w temp.180 stopni przez ok. 30 minut. Biszkopt wyłożyć na stolnicę, przekroić poziomo na połowę, po czym jedną część włożyć z powrotem do formy. Masa śmietanowa z galaretkami: Każdą z galaretek wysypać na oddzielny talerz i rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Śmietanę ubić razem z cukrem, wlać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Do masy śmietanowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i przełożyć masę na biszkopt w formie. Nakryć od razu drugą połową biszkopta dociskając aby biszkopt skleił się z masą. Należy uważać aby masa nie stężała zbyt mocno gdyż biszkopt będzie odchodził od masy, a ciasto ma tworzyć jedną całość. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.