Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec z galaretką

Śmietanowiec z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1026

Dodano:

Odsłon: 1350

To cienkie ciasto biszkoptowe z masą ze śmietany i kawałków galaretki jest tak pyszne że pokocha je każdy, znika z talerza w błyskawicznym tempie.

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka pszenna typ 450 1 szklanka
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Jajka 6 szt.
  • Olej 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • MASA
  • Galaretka w różnych kolorach 4 szt
  • Śmietana 30% 2 szklanki, cukier 3 łyżki
  • Żelatyna spożywcza 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę . Dodać kolejno po jednym żółtku delikatnie mieszając. Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy ( duża blacha o. 40x25 cm). Piec w temp.180 stopni przez ok. 30 minut. Biszkopt wyłożyć na stolnicę, przekroić poziomo na połowę, po czym jedną część włożyć z powrotem do formy.

    Masa śmietanowa z galaretkami:
    Każdą z galaretek wysypać na oddzielny talerz i rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić.
    Śmietanę ubić razem z cukrem, wlać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Do masy śmietanowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i przełożyć masę na biszkopt w formie. Nakryć od razu drugą połową biszkopta dociskając aby biszkopt skleił się z masą.
    Należy uważać aby masa nie stężała zbyt mocno gdyż biszkopt będzie odchodził od masy, a ciasto ma tworzyć jedną całość.
    Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 stycznia 2018 Nie dziwię się,że znika z talerza w szybkim tempie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń