Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec śliwkowy w skład którego wchodzą owoce takie jak śliwki, jeżyny i winogrona.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85266
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2567
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10003
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4028
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7126
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85266
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2567
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10003
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4028
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7126
Składniki
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami.
Ze śliwek robimy mus, zagotowujemy i dodajemy galaretki leśne owoce, dobrze mieszamy, chłodzimy.
Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy.
Na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. . Wstawiamy do lodówki.
Podczas gdy chłodzi się mus w formie, ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się galaretki z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus śliwkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami według swojego upodobania. Wstawiamy do lodówki.
W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą.
Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.
Smacznego !!!