Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto na zimno -uwielbiane przez dzieci i dorosłych, czyli śmietanowiec z truskawkami. Oprócz pokrojonych w kostkę galaretek do ciasta dodajemy również pokrojone owoce. Truskawki w przepisie można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. Niewiele pracy, wystarczy jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas tężenia galaretek.
tortownica o średnicy 24 cm, mikser
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 109
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 109
Składniki
Zaczynamy od rozpuszczenia kolorowych galaretek. Każdą galaretkę przesyp do osobnej miski, zalej każdą z nich 500 ml wody i wymieszaj do rozpuszczenia. Następnie odstaw do całkowitego stężenia. Galaretki można przygotować również dzień wcześniej.
Zastygnięte galaretki wyciągnij z misek i pokrój w kostkę.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój każdą z nich na pół.
Na dno tortownicy (najlepiej sprawdzi się sylikonowa forma) wyłóż herbatniki.
Dwa opakowania bezbarwnej galaretki rozpuść z 500 ml gorącej wody. Rozpuszczone galaretki odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzoną słodką śmietankę przelej do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej bitej śmietany.
Ubitą śmietanę dodawaj partiami do wystudzonej galaretki. Składniki mieszaj do połączenia.
Do miski ze śmietanową masą wrzuć pokrojone galaretki i połowę truskawek. Masę przelej do formy z herbatnikami. Powierzchnię wyrównaj. Śmietanowca wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc), po tym czasie ciasto udekoruj pozostałą częścią truskawek.