Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia

Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6683

Dodano:

Odsłon: 794779

Ciasto bez pieczenia. Puszysta cytrynowo kokosowa pianka. Lekka i delikatna .

Składniki

  • 1/2 kg twarogu z wiaderka (mielonego 3-krotnie)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżki czubate cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilionowego
  • 250 g śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix
  • 1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
  • wierzch: 60 g wiórków kokosowych + 30 g masła + 2 łyżki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 20x20 wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle wiórki kokosowe dodając cukier. Smażymy aż się zarumienią.

  2. Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach (36% ubijamy bez dodatków natomiast 30% dodając śmietan fix) na sztywno. Do miski dodać cukier puder, cukier wanilinowy i po łyżce dodawać twaróg ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodajemy galaretkę - mieszamy delikatnie. Czekamy aż masa lekko stężeje aby nie wypłynęły nam na wierzch herbatniki.

  3. Na dnie blaszki układamy herbatniki. Wylewamy gotową masę a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fiodo 02 lutego Mam kilka pytań, bo zrobiłem to ciasto, ale mi wyszła serowo-śmietankowa galaretka. Jest smaczna, ale to nie było chyba to co miało wyjść.

Kupiłem ser do serników w wiaderku i myślałem, że będzie ok, ale tak się w sumie zastanawiam, on wcale nie musiał być mielony, prawda? Czyli trzeba mimo wszystko samemu zmielić serek przed wykorzystaniem do masy?

Kupiłem 36% śmietanę mlekowita. Jednakże, ile bym jej nie miksował, ona zesztywniała do pewnego momentu. Nawet nie chciała się rozwarstwić czy wyjść z niej masło. Zrobiłem jak czytałem w poradnikach, schłodziłem miskę i końcówki miksera. Nie pomogło. Ile powinno trwać takie miksowanie na sztywno? Po 10 minutach już miałem dość.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Przepis Roku :) Gratuluję, bo ciacho jest pyszne :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jadzka11111 28 sierpnia 2018 Witam! Wlasnie robie ten placek i przy dodawaniu galaretki zrobily mi sie straszne klumpy:( dlaczego?? Odpowiedzi: 2 ▼

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 lutego 2018 bardzo mi sie podoba ten przepis, tylko ze u nas w Niemczech nie ma tego twarogu w wiaderkach i zastanawiam sie, czy lepiej do tego pasuje ser typu Philadelphia czy cos a la serek homogenizowany? Odpowiedzi: 4 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń