Doskonałe spody do kruchych babeczek, które możemy powypełniać dowolnymi słodkimi masami, bitą śmietaną, kremami czy budyniem, wyczarowując jednocześnie małe słodkie mini cudeńka. U nas lubimy takie babeczki z kremem budyniowym lub z kremem mascarpone. Czasem wystarcza tylko bita śmietana i pyszne sezonowe owoce, aby sprawić przyjemność moim domowym łasuchom. Ozdabiając krem czy masę czekoladą, kolorowymi posypkami czy owocami babeczki stają się mega kolorowe i kuszące.
Spody do kruchych babeczek
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli

Etapy przygotowania
Mąkę i cukier puder przesiewamy
Dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagniatamy ciasto
Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy na min 1 godzinę w lodówce
W tym czasie foremki ( u mnie metalowe ) smarujemy masłem
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim wnętrze foremek
Pieczemy w 180 stopniach przez ok10-12 minut do momentu aż brzegi babeczek zaczną się rumienić
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 253
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 253


Składniki
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli
Mąkę i cukier puder przesiewamy
Dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagniatamy ciasto
Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy na min 1 godzinę w lodówce
W tym czasie foremki ( u mnie metalowe ) smarujemy masłem
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim wnętrze foremek
Pieczemy w 180 stopniach przez ok10-12 minut do momentu aż brzegi babeczek zaczną się rumienić