Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 326
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1742
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 342
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 326
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1742
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 342
Składniki
Ciasto: Roztopić masło i miód. Na stolnicę przesiać mąkę, sodę dodać cukier puder i jajka razem wymieszać, stopniowo dodać roztopione masło z miodem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 5 równych części, rozwałkować na blaszce i piec po kolei w 180 stopniach ok 10-15 min. (ja do tych placków używam blaszki bez jednego boku. Ciasto rozwałkowuję od razu na papier pergaminowy, a żeby sobie ułatwić to na ciasto kładę folię spożywczą i wtedy idealnie mam rozwałkowane.)
Krem: Mleko zagotować. Do miseczki dać mannę, cukier, wodę i wymieszać żeby nie było grudek, następnie wlać do gotującego się mleka. Powstały grysik wystudzić. W misce zmiksować masło, żółtka i stopniowo dodawać grysik. Na koniec dodać sok z cytryn. Krem podzielić na 4 części i przekładać placki.
Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać masło i mleko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gotową masą polać ciasto i posypać np. kokosem. Smacznego