Do góry

Desery Przepis na:

Strucla (drożdżówka) z jabłkami

Strucla (drożdżówka) z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 1681

Strucla (drożdżówka) z jabłkami to świetna propozycja na kolacje. Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

Składniki

  • Ciasto;
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 125 g masła,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy.
  • Dodatkowo;
  • 1 kg jabłek,
  • 3-4 łyżki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • żółtko do posmarowania
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Strucla (drożdżówka) z jabłkami

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier.
    Odstawiamy na 15 minut.
    Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę.
    Zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

  2. Jabłka kroimy w ósemki.
    Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i jabłka.
    Dusimy aż jabłka zrobią się miękkie.

    Studzimy.

  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt. Wykładamy jabłka i zwijamy rulony.

    Żółtko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.


    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń