Do góry

Desery Przepis na:

Strucla śliwkowa

Strucla śliwkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 5009

Dodano:

Odsłon: 5003

Pyszne i aromatyczne

Składniki

  • mąka, 1 kilogram
  • mleko, pótorej szklanki
  • drożdże, 4 dag.
  • żółtka, 7
  • cukier, pół szklanki
  • sól, pół łyżeczki
  • masło, 5 dag
  • powidła śliwkowe, ok. 50 dag
  • skórka pomarańczowa, 10 dag
  • cynamon, łyżeczka
  • olejek pomarańczowy, 1/3 buteleczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Strucla śliwkowa

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić w kilku łyżkach lekko ciepłego mleka i dodać szczyptę cukru,pół szklanki mąki zaparzyć szklanką goracego mleka i dokładnie rozetrzeć,gdy ciasto przestygnie wlać wyrośnięte drożdże ,wymieszać i ponownie odstawić do wyrosnięcia no ok. 30 minut.w tym czasie utrzeć żółtka z cukrem,pod koniec ucierania dodać olejek pomarańczowy;gdy ciasto już urośnie wlać żółtka ,wsypać pozostałą mąkę,sól ,wlać resztę ciepłego mleka i wszystko razem zagnieść gdy będzie odchodzić od ręki dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić,odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę

  2. Powidła przyprawic cynamonem i wsypac skórke pomarańczową.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na placek,posmarować powidłami i zwinąć w rulon i włożyć do wysmarowanej tłuszczem waskiej formy.Piec godzinę w 175 stop.Z pozostałych białek robię pyszne beziki,przepis znajdziecie na mojej stronie.Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 30 stycznia 2010 Ostatnio obfitość ciast drożdżowych, która mnie bardzo cieszy, a to ze śliwkami musi być wspaniałe. Dodałam do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń