Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Drożdże rozprowadzić w kilku łyżkach lekko ciepłego mleka i dodać szczyptę cukru,pół szklanki mąki zaparzyć szklanką goracego mleka i dokładnie rozetrzeć,gdy ciasto przestygnie wlać wyrośnięte drożdże ,wymieszać i ponownie odstawić do wyrosnięcia no ok. 30 minut.w tym czasie utrzeć żółtka z cukrem,pod koniec ucierania dodać olejek pomarańczowy;gdy ciasto już urośnie wlać żółtka ,wsypać pozostałą mąkę,sól ,wlać resztę ciepłego mleka i wszystko razem zagnieść gdy będzie odchodzić od ręki dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić,odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę
Powidła przyprawic cynamonem i wsypac skórke pomarańczową.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na placek,posmarować powidłami i zwinąć w rulon i włożyć do wysmarowanej tłuszczem waskiej formy.Piec godzinę w 175 stop.Z pozostałych białek robię pyszne beziki,przepis znajdziecie na mojej stronie.Życzę smacznego