Desery Przepis na:
Strudel z jabłkami

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1323
Dodano: 03.08.2010
Odsłon: 36155
Składniki
- CIASTO:
- jajko, 1
- olej, łyżka
- ciepła woda, 1/2 szklanki
- masło do natłuszczenia blachy
- mąka, 1,5 szklanki
- Nadzienie:
- Bułka tarta, 1/2 szklanki
- cukier brązowy, 1/3 szklanki
- cukier biały, 1/3 szklanki
- jabłka, 1kg
- Rum, 2 łyżki
- skórka z jednej cytryny
- rodzynki (namoczone), 1/2 szklanki
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
-
W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w większą kostkę i wymieszać z bułką tartą, cukrami, rumem, rodzynkami i skórką z cytryny.
-
Ciasto cienko rozwałkować, a następnie powyciągać rękami na jeszcze cieńsze. Jeśli gdzieś ciasto się przerwie, nie szkodzi.
-
Ciasto przełożyć na serwetkę (będzie się łatwiej zwijać). Na cieście rozłożyć nadzienie, zostawiając 0,5 cm marginesu. Pomagając sobie serwetką, zwinąć ciasto i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec około 45 min w temp. 180st.
Komentarze do przepisu (12)

gemka 20 października 2010Zgłoś do usunięcia
musze przyznac ze robilam ciasto wg przepisu ale bylo tak plynne ze musialam dodac dosyc sporo maki aby je oderwac od rak po czym jak roslo w piekarniku zrobila sie z niego twarda skorupa i nie smakowalo w ogole jak strudel wiec cos musi byc nie tak albo z przepisem albo jak cos pomieszalam a szkoda bo duzo jalbek na marne zuzulam:(0 Kto głosował? | Odpowiedz

kryska 16 września 2010Zgłoś do usunięcia
w sobote jade na jablka ,wiec wiem juz co mam upiec .dzieki !0 Kto głosował? | Odpowiedz

jemiolka 14 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
ble0 Kto głosował? | Odpowiedz

Wandulka 14 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Mam pytanie czy do tego strudla nie trzeba czasem dodać drożdży?0 Kto głosował? | Odpowiedz

karla661 06 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Najchętniej już zaczęła bym je robić :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

malgosiabo 05 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Moja mam robi takie na Boże Narodzenie, ale nie chce zdradzić przepisu. Jest przepyszne. Polecam i dziękuję za przepis. Do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetalive 05 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
ale mam apetyt na te ciasto ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

aniatereska90 04 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
pyszności :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 03 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Annawk ma racje.Zdecydowanie o tej porze nie powinno wchodzić się na Smakera.. Pychotka!0 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 03 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
pieknie wyglada, mniam0 Kto głosował? | Odpowiedz