Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
została mi połowa ciasta na strudel, więc wykombinowałam coś na słodko:)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 287
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 43
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 70
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 137
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17054
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 359
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 287
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 43
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 70
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 137
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17054
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 359
Składniki
Mi została połowa ciasta ze strudla z kurczakiem i w tamtym przepisie jest całość przygotowania danego ciasta. Jeżeli robimy tylko na słodko, drugą część możemy zrobić z jabłkami, brzoskwiniami albo z samym serem i rodzynkami. Na rozwałkowane ciasto posmarowane stopionym masłem i posypanym bułką tartą wykładamy śliwki. Ser mieszamy z jajkiem, cukrami i mąkami, wykładamy pomiędzy śliwki, całość ciasno zwijamy,(proponuję śliwki układać skórką do dołu ,wtedy przy zwijaniu nie porwie nam się ciasto, tak jak mi i powinno być trochę wyższe ).
Wierzch ciasta posmarować stopionym masłem i posypać cukrem, pieczemy około godziny w 180 stopniach. Podawać z musem owocowym, bitą śmietaną lub tak jak ja z serkiem waniliowym wymieszanym z pokrojonymi śliwkami. SMACZNEGO