Do góry

Desery Przepis na:

Suflet waniliowy z owocami

Suflet waniliowy z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1192

Dodano:

Odsłon: 745

Lekki i puszysty deser. Szybko się go robi i jeszcze szybciej znika.

Składniki

  • Jajko - 3 szt
  • Mąka tortowa - 5 łyżek
  • Cukier 3 łyżki do ciasta + 1 łyżka do owoców
  • Serek waniliowy typu danio - 1 szt
  • Kakao - 2 łyżki
  • Aromat waniliowy
  • Olej do nasmarowania kokilek
  • Dowolne owoce - u mnie czereśnie
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z tych składników udało mi się zrobić 6 sufletów w kokilkach o średnicy 10cm.

    Kokilki smarujemy olejem. Do każdej wykładamy kilka owoców, sypiemy po niecałej 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki kakao.

    Ciasto:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając od małych obrotów miksera i zwiększając aż do najwyższych.

    Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy serek waniliowy, aromat waniliowy i mąkę. Kiedy uzyskamy gładką masę, dodajemy ubite białka i mieszamy lekko łyżką.


  2. Masę wykładamy na owoce, do wysokości około 3/4 naczynia, bo suflet bardzo wyrasta.

    Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy resztą kakao (najlepiej przesiać przez sitko).

    Podajemy od razu na ciepło. Suflet niestety szybko opada, ale jest tak pyszny, że pewnie nie zdąży :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń