Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapomniane świderki, które są przepyszne. Delikatne, puszyste i mięciutkie.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4990
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13487
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5859
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7586
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4990
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13487
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5859
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7586
Składniki
ILOŚĆ: 8 świderków Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól i mieszamy. Następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy z miski i na posypanej mąką stolnicy zagniatamy przez ok. 2 min, aż stanie się elastyczne. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie zagniatamy przez ok. 6-8 min. Jeśli po tym czasie ciasto będzie mocno kleiło się do dłoni można lekko podsypać mąką. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na 8 równych części, formując kulki. Podzielone ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Następnie każdą kulkę dłońmi formujemy w wałeczek o dł. 20 cm. Składamy na pół i skręcamy w świderki. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Smażymy w temp. 170 C z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączmy z tłuszczu i od razu posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.