Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, jabłka, cynamon, pierzynka z białek. Po upieczeniu nie zostają nam w lodówce białka z jajek, bo ubita jest z nich piana. Ciasto doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie wiem, czy długo zachowuje świeżość, bo bardzo szybko znika.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 126
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 340
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2705
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 126
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 340
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2705
Składniki
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i dodać masło. Papier po maśle zostawić do wysmarowania blachy. Oddzielić żółtka od białek. Białka wlewać do ceramicznego garnka, żółtka do miski. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika.
Blachę wysmarować odrobiną masła, obsypać bułką tartą. Spód i brzegi blachy wylepić pozostałą ilością ciasta.
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plastry. Jeśli jabłka są twarde, przesmażyć chwilę na patelni. Jeśli są dojrzałe, wkrajać od razu na ciasto. Posypać cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając na początku ubijania pół szklanki cukru. Pianę z białek przełożyć na jabłka.
Piekarnik nastawić na 180'C. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczach. Wysypać na pianę z białek. Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto na ok. 40-50 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!