Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka delikatna

Szarlotka delikatna

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4256

Dodano:

Odsłon: 5765

Prosta i szybka w wykonaniu szarlotka na delikatnym ucieranym cieście, po prostu rozpływa się w ustach:)

Składniki

  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek średnio słodkich (używam Idaret)
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka delikatna

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

  2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wystudzonym masłem do białości. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut do zrumienienia.

  4. W tym czasie obieramy i ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 płaskie łyżki cynamonu i mieszamy (z jabłek nie odciskamy powstałego soku).

  5. Po 15 minutach wyjmujemy podpieczone ciasto, wykładamy na nie jabłka i wylewamy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30-35 minut (do suchego patyczka).
    Wyjmujemy i studzimy. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pasibrzuch10 05 kwietnia 2014 Poproszę kawałeczek, szarlotka aż ślinka cieknie:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń