Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4256
Dodano: 05.04.2014
Odsłon: 5765
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wystudzonym masłem do białości. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut do zrumienienia.
W tym czasie obieramy i ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 płaskie łyżki cynamonu i mieszamy (z jabłek nie odciskamy powstałego soku).
Po 15 minutach wyjmujemy podpieczone ciasto, wykładamy na nie jabłka i wylewamy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy i studzimy. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 06 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
świetna ,uwielbiam ciacha z jabłkami:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 06 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Wygląda przepysznie - tylko zjeść :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

pasibrzuch10 05 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Poproszę kawałeczek, szarlotka aż ślinka cieknie:-)1 Kto głosował? | Odpowiedz