Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta w przygotowaniu szarlotka.
Blacha do pieczenia 24 X 32 cm, papier do pieczenia
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 882
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3719
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 221
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3719
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 221
Składniki
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę do pieczenia i jajka. Szybko zagniatamy ciasto tworząc kulę. Kulę dzielimy na pół, obie części owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.
Od razu, kiedy ciasto jest w lodówce przygotowujemy budyń. Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę, natomiast 3 szklanki mleka zagotowujemy. Mieszamy w misce 1 szklankę mleka z cukrem i budyniami. Kiedy mleko się już gotuje dodajemy przygotowaną masę budyniową i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie garnek z budyniem owijamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i budyń lekko studzimy.
Przygotowujemy nadzienie jabłkowe: umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy masę i odstawiamy na 20 minut.
Blaszkę 24 x 32 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wyciągamy z lodówki pierwszą połowę ciasta i kroimy ją na plasterki, a następnie ręką rozprowadzamy po blasze. Następnie na ciasto dodajemy nadzienie jabłkowe, które ręką odciskamy z soku, a następnie na masę jabłkową dodajemy budyń, który równomiernie rozprowadzamy. Na to dodajemy drugą połowę ciasta, którą wyciągamy z lodówki i ręką kawałek po kawałku odrywamy (najlepiej zobacz wszystkie czynności na filmie).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (opcja góra-dół) na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego ostudzenia i po tym czasie wkładamy do lodówki. Najlepsze jest po około 7-10 dniach. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z 1 jajka
Desery
Babka kakaowa z serową wkładką.
Desery
Deser owocowy z lodami i musem z czarnej porzeczki
Desery
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Ciasto z 1 jajka
Zostało ci tylko 1 jajko w lodówce i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Przyg...
Odsłon: 2371
Babka kakaowa z serową wkładką.
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną babkę kakaową z sernikową wkładką. Ba...
Odsłon: 634