Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta w przygotowaniu szarlotka.
Blacha do pieczenia 24 X 32 cm, papier do pieczenia
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 77
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 148
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 67
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 77
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 148
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę do pieczenia i jajka. Szybko zagniatamy ciasto tworząc kulę. Kulę dzielimy na pół, obie części owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.
Od razu, kiedy ciasto jest w lodówce przygotowujemy budyń. Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę, natomiast 3 szklanki mleka zagotowujemy. Mieszamy w misce 1 szklankę mleka z cukrem i budyniami. Kiedy mleko się już gotuje dodajemy przygotowaną masę budyniową i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie garnek z budyniem owijamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i budyń lekko studzimy.
Przygotowujemy nadzienie jabłkowe: umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy masę i odstawiamy na 20 minut.
Blaszkę 24 x 32 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wyciągamy z lodówki pierwszą połowę ciasta i kroimy ją na plasterki, a następnie ręką rozprowadzamy po blasze. Następnie na ciasto dodajemy nadzienie jabłkowe, które ręką odciskamy z soku, a następnie na masę jabłkową dodajemy budyń, który równomiernie rozprowadzamy. Na to dodajemy drugą połowę ciasta, którą wyciągamy z lodówki i ręką kawałek po kawałku odrywamy (najlepiej zobacz wszystkie czynności na filmie).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (opcja góra-dół) na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego ostudzenia i po tym czasie wkładamy do lodówki. Najlepsze jest po około 7-10 dniach. Smacznego!