Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka królewska

Przepis dnia 2017-05-16
Szarlotka królewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 804

Dodano:

Odsłon: 12947

Delikatny biszkopt, zwarta, owocowa masa jabłkowa oraz śmietanka a`la ptasie mleczko. Wypiek idealny na upały, które z pewnością za niedługo do nas dojdą ????

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • Masa jablkowa:
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki zielone (u mnie agrestowe)
  • jabłka prażone (duży słoik)
  • Masa smietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka zielona (u mnie agrestowa)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od biszkoptu: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy stopniowo żółtka, zmniejszamy obroty miksera. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy do masy jajecznej i całość mieszamy juz za pomocą łyżki lub rózgi, aby masa nie opadła. Foremkę (u mnie kwadratowa o wymiarach 24 x 24) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto do foremki, wyrównujemy górę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

    Masa jabłkowa: Galaretki zalewamy np. w kubku wrzącą wodą, mieszamy dokładnie. Prażone jabłka przesypujemy do małego rondelka, gotujemy pod przykryciem przez kilka minut (można dolać ok. 1/3 szklanki wody, aby od spodu się nie przypaliły), co chwilkę mieszamy. Galaretki wlewamy do jabłek, ściągamy z palnika, całość jeszcze dobrze mieszamy, odstawiamy do stężenia (najlepiej gdy przestygną wsadzić je do lodówki aby masa szybciej stężała).

    Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy dokładnie, odstawiamy do całkowitego schłodzenia (masa być juz dość tężejąca). Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę, całość miksujemy. Chłodzimy w lodówce.

    Na schłodzony, gotowy biszkopt nakładamy schłodzoną, tężejącą masę jabłkową (nie może być płynna, ponieważ wsiąknie w biszkopt), na wierzch nakładamy masę śmietanową (również powinna być gęsta i dobrze schłodzona).

    Wkładamy całość do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń