Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i smaczny placek do kawy.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14073
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1621
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16023
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6447
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14073
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1621
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16023
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6447
Składniki
Wykonanie: Mąkę posiekać z tłuszczem, z cukrem pudrem, żółtkami i skórką z cytryny. Zagnieść ciasto, uformować na kształt dużej blachy i przełożyć do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać kilka łyżek wody, cukier i rozgotować na małym ogniu. Schłodzone ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i przenieść do przygotowanej formy, wyciągając boki do połowy wysokości blachy. Pokłuć widelcem, wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor około 25 minut. Następnie orzechy wymieszać z bułką tartą i połowę wysypać na podpieczony spód. Wyłożyć jabłkową marmoladkę i górę posypać resztą zmielonych orzechów. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć delikatnie łyżką na górę placka. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiec do wysuszenia piany przez około pół godziny. Kroić po wystudzeniu, SMACZNEGO.