Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 2538 Ocena: 18859

Dodano:

Odsłon: 9382

Delikatny i smaczny placek do kawy.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 60 dag
  • Margaryna lub masło 30 dag
  • Smalec 5 dag
  • Cukier puder 15 dag
  • Żółtka jaja 4 szt.
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Orzech włoski zmielone 1 szklanka
  • Bułka tarta ½ szklanki
  • Jabłka 1 ½ kg
  • Cukier kryształ 1 szklanka
  • Składniki na pianę:
  • Białka jaja 5 szt.
  • Cukier kryształ drobny 30 dag
  • Tłuszcz i bułka tarta wymieszana z cynamonem do formy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka królewska

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę posiekać z tłuszczem, z cukrem pudrem, żółtkami i skórką z cytryny. Zagnieść ciasto, uformować na kształt dużej blachy i przełożyć do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać kilka łyżek wody, cukier i rozgotować na małym ogniu. Schłodzone ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i przenieść do przygotowanej formy, wyciągając boki do połowy wysokości blachy. Pokłuć widelcem, wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor około 25 minut. Następnie orzechy wymieszać z bułką tartą i połowę wysypać na podpieczony spód. Wyłożyć jabłkową marmoladkę i górę posypać resztą zmielonych orzechów. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć delikatnie łyżką na górę placka. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiec do wysuszenia piany przez około pół godziny. Kroić po wystudzeniu, SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 30 stycznia 2019 Może ona jest królewska, ale kolor jabłek wygląda jakoś siermiężnie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń