Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka krucho-drożdżowa

Szarlotka krucho-drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 5597

Przepyszne ciasto kruche z dodatkiem drożdży, nadziane warstwą jabłek z cynamonem.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru (65 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (60 g)
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon do smaku (ok. 1/2-1 łyżeczki)
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka masła
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka krucho-drożdżowa

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki
    Upraż na patelni z dodatkiem masła, cukru i cynamonu
    Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto

  2. Śmietanę podgrzej w garnuszku, aby była ciepła ale nie gorąca
    Do śmietany dodaj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże
    Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą, przykryj i odstaw zaczyn do zapracowania
    W tym czasie mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki rozdrobnij do uzyskania kruszonki
    Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do kruszonki
    Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób jednolite ciasto
    Podziel ciasto na dwie połowy
    Pierwszą część rozwałkuj podsypując mąką na placek nieco większy niż dno blaszki
    Zawiń ciasto na wałek i przełóż na dno blaszki
    Ciasto powinno pokryć całe dno i wystawać ok. 2 cm na brzegach blaszki
    Nakłuj spód widelcem i przełóż przestygnięte jabłka
    Rozwałkuj drugą część ciasta na placek nieco większy niż wymiary blaszki
    Przełóż ciasto na jabłka i zawiń nadmiar ciasta do środka szarlotki, tak aby dolna warstwa połączyła się z górną
    Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min
    Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń