Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto kruche z dodatkiem drożdży, nadziane warstwą jabłek z cynamonem.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424780
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10635
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336929
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4726
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424780
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10635
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336929
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4726
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki Upraż na patelni z dodatkiem masła, cukru i cynamonu Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto
Śmietanę podgrzej w garnuszku, aby była ciepła ale nie gorąca Do śmietany dodaj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą, przykryj i odstaw zaczyn do zapracowania W tym czasie mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki rozdrobnij do uzyskania kruszonki Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do kruszonki Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób jednolite ciasto Podziel ciasto na dwie połowy Pierwszą część rozwałkuj podsypując mąką na placek nieco większy niż dno blaszki Zawiń ciasto na wałek i przełóż na dno blaszki Ciasto powinno pokryć całe dno i wystawać ok. 2 cm na brzegach blaszki Nakłuj spód widelcem i przełóż przestygnięte jabłka Rozwałkuj drugą część ciasta na placek nieco większy niż wymiary blaszki Przełóż ciasto na jabłka i zawiń nadmiar ciasta do środka szarlotki, tak aby dolna warstwa połączyła się z górną Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min