Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka mojej babci z kruszonką

Szarlotka mojej babci z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1109

Dodano:

Odsłon: 4781

Jak od początku świata wiadomo, że przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie to najsmaczniejsze potrawy. Nie inaczej jest z szarlotką mojej babci! Każdy zachwyca się jej smakiem i mówi, że nie czuć w niej jabłek, dzięki oczywiście ukrytemu składnikowi :) Babcia myślę, że się nie obrazi, gdy zdradzę jej słodki sekret. Zachęcam do lektury!

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru brązowego pudru
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 4 łyżki galaretki truskawkowej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W głębokim talerzu rozpuszczamy galaretkę, a dopiero potem zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło. Siekamy je drewnianą łopatką i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dzielimy je na 2 części, 2/3 ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a resztę odstawiamy. Pieczemy w 200°C aż do lekkiego zrumienienia.

  2. 4 jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i na średnim ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy jabłka puszczą wodę, dodajemy cynamon. Następnie blendujemy na jednolitą masę, a na koniec wlewamy galaretkę i wszystko razem mieszamy. Przekładamy na upieczony spód. Jabłko, które nam zostało obieramy i kroimy w plastry, i układamy na wierzchu. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika aż do zrumienienia wierzchu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 25 lutego 2016 Cudowna :) Babcie wiedzą co najlepsze :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń