Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na biszkopcie pod bezowo-kokosową pierzynką:

Szarlotka na biszkopcie pod bezowo-kokosową pierzynką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4004

Dodano:

Odsłon: 521

Wyśmienite, winne w smaku ciasto z chrupiącą bezą.

Składniki

  • Biszkopt (pieczemy wcześniej i studzimy)
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Krem budyniowy na kompocie z jabłek:
  • 4 duże winne jabłka
  • 1 litr wody
  • sok z jednej cytryny
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru (można dać więcej)
  • Masa bezowo-kokosowa:
  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • Dodatkowo:
  • dowolna konfitura (u mnie z jarzębiny)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka na biszkopcie pod bezowo-kokosową pierzynką:

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Wciąż miksując dodawać po jednym żółtku i mąki zmieszane z proszkiem. Wyłączyć mikser i wlać gorącą wodę. Wymieszać.
    Wylać na blachę o wymiarach 34/24 cm.
    Piec 30 minut w tem. 175 stopni.
    Wystudzić. Posmarować dowolnym dżemem (u mnie konfitura z jarzębiny).


    Jabłka obrać i pokroić w grubsze plastry.
    Z litra wody odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej proszek budyniowy.
    Resztę wody zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić na 5-8 minut pokrojone jabłka. Nie mogą być za miękkie. Wyjąć je łyżką cedzakową a do wody wlać rozmieszany budyń. Gotować, cały czas mieszając.
    Gorący budyń wylać na biszkopt posmarowany konfiturą. z jarzębiny.Wcisnąć kawałki jabłek.



    Masę rozprowadzić na budyniu.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ciasto wstawić na 20 minut by masa bezowo-kokosowa ładnie się zrumieniła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń