Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszczędnościowe ciasto z jabłkami: czerstwa chałka zalana masą jajeczno-mleczną zapiekana z jabłkami. Tanio i smacznie.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 842
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2726
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3143
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 842
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2726
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3143
Składniki
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą /można użyć wiórek kokosowych/. Czerstwą chałkę kroimy w kostkę i połowę układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę i układamy na chałce. Na wierzchu układamy żurawinę /suszoną lub świeżą/.
Na jabłkach i żurawinach układamy resztę pokrojonej chałki lekko dociskając. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier waniliowy /jeśli ktoś nie lubi sztucznych aromatów może ten składnik pominąć/, olej, sól i wszystko dokładnie mieszamy /możemy lekko zmiksować blenderem/. Przygotowaną mieszanką jajeczno-mleczną polewamy wierzch zapiekanki tak by wierzchnia warstwa chałki była wilgotna. Ponownie lekko dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. "Szarlotkę" możemy podawać na ciepło z porcją lodów.