Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszczędnościowe ciasto z jabłkami: czerstwa chałka zalana masą jajeczno-mleczną zapiekana z jabłkami. Tanio i smacznie.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą /można użyć wiórek kokosowych/.
Czerstwą chałkę kroimy w kostkę i połowę układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę i układamy na chałce. Na wierzchu układamy żurawinę /suszoną lub świeżą/.
Na jabłkach i żurawinach układamy resztę pokrojonej chałki lekko dociskając.
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier waniliowy /jeśli ktoś nie lubi sztucznych aromatów może ten składnik pominąć/, olej, sól i wszystko dokładnie mieszamy /możemy lekko zmiksować blenderem/.
Przygotowaną mieszanką jajeczno-mleczną polewamy wierzch zapiekanki tak by wierzchnia warstwa chałki była wilgotna. Ponownie lekko dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
"Szarlotkę" możemy podawać na ciepło z porcją lodów.
Świąteczne desery przyjmują przeróżną formę w zależności od regionu. Tradycyj...
Odsłon: 3210
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7826
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2118
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30011
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5038
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7826
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2118
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30011
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5038
Składniki
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą /można użyć wiórek kokosowych/. Czerstwą chałkę kroimy w kostkę i połowę układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę i układamy na chałce. Na wierzchu układamy żurawinę /suszoną lub świeżą/.
Na jabłkach i żurawinach układamy resztę pokrojonej chałki lekko dociskając. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier waniliowy /jeśli ktoś nie lubi sztucznych aromatów może ten składnik pominąć/, olej, sól i wszystko dokładnie mieszamy /możemy lekko zmiksować blenderem/. Przygotowaną mieszanką jajeczno-mleczną polewamy wierzch zapiekanki tak by wierzchnia warstwa chałki była wilgotna. Ponownie lekko dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. "Szarlotkę" możemy podawać na ciepło z porcją lodów.
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 117
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 361