Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szarlotkę na cieście półkruchym.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Mąkę wysypać na stolnice dodać cukier, proszek do pieczenia. Masło posiekać nożem i dodać śmietanę oraz jajka. Całość zagnieść, podzielić na dwie części(40% i 60%) owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na ok 40 minut. Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkować wyłożyć dobrze na formie (30 x25 )docisnąć boki i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Gdy ciasto się chłodzi można przygotować jabłka. Jabłka obrać ze skórki i usuną gniada nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie doprawić cynamonem, cukrem i cukrem wanilinowym. Podpieczony spód posypać bułką, wyłożyć potarte i doprawione jabłka przełożyć na ciasto.
Pozostałym ciastem (mniejsza część) rozwałkować i przełożyć na wyłożone jabłka, boki dokładnie docisnąć, ponakłuwać widelcem i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.