Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruchym cieście.

Przepis dnia 2015-11-08
Szarlotka na kruchym cieście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8492

Dodano:

Odsłon: 94174

Tradycyjna, pachnąca jabłkami, masłem i cynamonem po prostu idealna szarlotka.

Składniki

  • mąka pszenna 3 szklanki (400 g)
  • cukier zwykły 2/3 szklanki (125 g)
  • masło 200 g
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany np. 18 %
  • jabłka półtora kilograma
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia, dodajemy śmietanę. Dzielimy ciasto na dwie części, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, podlewamy 2 łyżkami wody i soku z cytryny by nam nie ściemniały i prażymy. Gdy mamy jabłka kwaśniejsze możemy dodać 2 łyżki cukru zwykłego. Do uprażonych jabłek dodajemy cukier waniliowy, cynamon.
    Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki (25 na 36 cm ), wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy w 170 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.
    Gorące, upieczone ciasto smarujemy lukrem.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 17 lutego 2017 Gogusiu a czy masło ma być miękkie czy twarde??

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

susi 01 listopada 2016 Gogusia,...super!!!Wczoraj zrobiłam na 36 urodziny męża jest zachwycony!!!Nie robiłam z lukrem,tylko posypałam cukrem pudrem i jest mega!!!Polecam:)100%

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa_a 15 maja 2016 idealna! zapisuję sobie ją do zrobienia

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agasi 10 stycznia 2016 Sprawdzone, bardzo dobre, delikatne dałam trochę więcej jabłek i na wierzchu zamiast wyłożyć ciasto w całości wykroiłam foremkami serca i gwiazdki układając jedno przy drugim. Polecam jest na prawdę bardzo pyszne, rozpływa się w ustach. Na pewno jest to mój ulubiony już przepis :) Tylko nie potrafię robić takiego lukru, w moim się cukier nie rozpuścił. Nie wiem czy robić na gorąco czy na zimno? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 18 listopada 2015 Bardzo dziękuję za komentarze.
Cieszę się że ciasto smakowało.
Pozdrawiam :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tutajka 17 listopada 2015 Piekłam, bardzo dobra, smakowała wielu osobom.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JAGODA07 25 października 2015 Ciasto bardzo pyszne wczoraj upiekłam rewelacja pyszne:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń