Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką

Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 9206

Dodano:

Odsłon: 2147

Ciasto kruche z jabłkami. Ciasto z bezą i kruszonką, wyszło bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO:
  • -7 żółtek -150 g. cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli
  • -300 g. masła -600 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z 1 cytryny
  • NADZIENIE:
  • -2,5 kg. jabłek na czysto -3 łyżki cukru w zależności jak kwaśne są jabłka
  • -sok z 1/2 cytryny -szczypta cynamonu -bułka tarta albo pokruszone biszkopciki
  • BEZA: -7 białek
  • -szczypta soli -150 g. cukru -1 cytrynowy budyń
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka o smaku cytrynowym z bezą i kruszonką

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sok z cytryny i zmiksować na niższych obrotach miksera. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę z pieca 34x38 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.

  2. masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem z cynamonem i bułką tartą. Wszystko wymieszać i wyłożyć do blachy na surowe ciasto.

  3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Wyłożyć bezę na jabłka i rozsmarować.

  4. kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać na bezie.

  5. Piec ok. 1 godz. w 175 *C, pod koniec pieczenia przykryć papierem jak mocno góra brązowieje. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem albo oblać lukrem cytrynowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń