Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka przekładana bez białego cukru

Szarlotka przekładana bez białego cukru

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17064

Dodano:

Odsłon: 2385

Pyszna, przekładana szarlotka bez dodatku białego cukru.

Składniki

  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru fruktozowego
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru fruktozowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i każdą wałkujemy na placek wielkości dużej blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoto-brązowy kolor. I tak za każdym razem.

  2. Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Miksujemy na gładziutką masę. Dodajemy cynamon, cukier fruktozowy i na wolnym ogniu smażymy, aż jabłka trochę zbrązowieją i odparuje z nich nadmiar soku. Pamiętajcie aby cały czas je mieszać, żeby się nie po przypalały.

  3. Połowę gorącej masy jabłkowej wylewamy na jeden upieczony blat ciasta, nakładamy następny placek i na niego wylewamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy trzecim plackiem. Lekko ugniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy je do leżakowania na przynajmniej całą noc. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń