Desery Przepis na:
Szarlotka przekładana bez białego cukru


Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17064
Dodano: 15.02.2018
Odsłon: 2385
Składniki
- 3 szklanki pszennej mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru fruktozowego
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru fruktozowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i każdą wałkujemy na placek wielkości dużej blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoto-brązowy kolor. I tak za każdym razem.
-
Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Miksujemy na gładziutką masę. Dodajemy cynamon, cukier fruktozowy i na wolnym ogniu smażymy, aż jabłka trochę zbrązowieją i odparuje z nich nadmiar soku. Pamiętajcie aby cały czas je mieszać, żeby się nie po przypalały.
-
Połowę gorącej masy jabłkowej wylewamy na jeden upieczony blat ciasta, nakładamy następny placek i na niego wylewamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy trzecim plackiem. Lekko ugniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy je do leżakowania na przynajmniej całą noc. Smacznego !!!
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 15 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Fajna szarlotka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz