Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka sypana to jeden z najlepszych pomysłów na szybkie ciasto bez długiego przygotowywania. Potrzebujesz do niej wyłącznie podstawowych składników.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2062
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3278
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2224
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2062
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3278
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2224
Składniki
Jabłka umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mąkę, kaszę manną, cukier biały. Wsyp też proszek do pieczenia i wmieszaj. Podziel sypkie składniki na dwie części.
Teraz przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Boki warto posmarować delikatnie masłem.
Wykładaj szarlotkę partiami: najpierw pierwsza część suchych składników, potem starte jabłka posypane łyżeczką cynamonu, na koniec druga część drugich składników. Teraz weź mocno schłodzoną kostkę masła i zetrzyj nad ciastem, równomiernie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Cejslusza i piecz szarlotkę sypaną przez około godzinę. Jeśli pod koniec ciasto będzie się przypiekać z zewnątrz, przykryj folią.