Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka sypana to jeden z najlepszych pomysłów na szybkie ciasto bez długiego przygotowywania. Potrzebujesz do niej wyłącznie podstawowych składników.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1041
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2950
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1041
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2950
Składniki
Jabłka umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mąkę, kaszę manną, cukier biały. Wsyp też proszek do pieczenia i wmieszaj. Podziel sypkie składniki na dwie części.
Teraz przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Boki warto posmarować delikatnie masłem.
Wykładaj szarlotkę partiami: najpierw pierwsza część suchych składników, potem starte jabłka posypane łyżeczką cynamonu, na koniec druga część drugich składników. Teraz weź mocno schłodzoną kostkę masła i zetrzyj nad ciastem, równomiernie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Cejslusza i piecz szarlotkę sypaną przez około godzinę. Jeśli pod koniec ciasto będzie się przypiekać z zewnątrz, przykryj folią.