Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny przepis dla osób, które w szarlotce cenią sobie przede wszystkim dużą porcję pieczonych jabłek. Sekretem tej szarlotki są pokrojone w cienkie paseczki owoce oprószone aromatycznym cynamonem oraz idealnie kruche ciasto na bazie prawdziwego masła, żółtek i śmietany. Jest tak dobra, że nie sposób jej się oprzeć. Przekonajcie się o tym sami, testując ten przepis!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1152
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie do miski wrzucamy pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie zabieramy się za nadzienie. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone owoce oprószamy cynamonem. Jabłka mieszamy, tak, żeby każdy kawałek był pokryty cynamonem. Gotowe nadzienie do szarlotki odstawiamy na bok. Po około 15-20 minutach odlewamy sok z jabłek.
Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 5-7 mm. Ciastem wylepiamy spód i brzegi formy.
Na spód ciasta wykładamy warstwowo pokrojone jabłka.
Wyciągamy drugą część ciasta. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinamy paseczki.
Na górze szarlotki z wyciętych pasków układamy kratkę. Jeśli zostało nam trochę ciasta - możemy wylepić nim brzegi formy.
Szarlotkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do zarumienienia).