Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 915

Dodano:

Odsłon: 4861

Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia blacha ciasta.

Składniki

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • Składniki na masę jabłkową:
  • 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Składniki na bezę:
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania kruchego ciasta:
    Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło.

  2. Sposób wykonania masy jabłkowej:
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody, cukier i cynamon i wszystko podgrzewać około 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

  3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C.
    Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim masę jabłkową

  4. Przygotować bezę:
    Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem a następnie delikatnie rozprowadzić na masie jabłkowej.
    Całość wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 150 stopni C.
    Po upieczeniu wystudzić.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/10/szarlotka-z-beza.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń