Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 6326

Domowa szarlotka, taka jak kiedyś bywała u nas w domu, kiedy byliśmy mali. Prosta, szybka i smaczna. Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu.

Składniki

  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki krupczarki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 1½ łyżki śmietany 18%
  • 150g masła
  • DODATKOWO:
  • 4-5 jabłek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750ml mleka
  • bułka tarta lub kasza manna
  • foremka o wymiarach 24x28cm
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z budyniem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć w kulkę. Podziel na dwie części, owiń folią stretch i włóż do lodówki na 20 minut.

  2. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki.

  3. Jedną część ciasta włóż na dno foremki. Ponakłuwaj widelcem. Posyp bułką tartą/kaszą manną i ułóż jabłka.
    Włóż do lodówki na czas przygotowania budyniu.

  4. Budyń ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
    Gorący rozprowadź na jabłka i zetrzyj na tarce drugą część ciasta.

  5. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 40minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 września Biorę całą blaszkę, tzn. zawartość blaszki ;p
Pyszne ciacho i szkoda, że nie da się zjeść przez monitor :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń