Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to cudowne połączenie jabłek, dyni i pomarańczy. Gorąco polecam. Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4102
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 715
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4102
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 715
Składniki
Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.
Dynie pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając. Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić. Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm. Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche. Piec około 60 minut w 180 C.