Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, aromatyczną i delikatną szarlotkę, pachnącą cynamonem oraz wykończoną kokosową chmurką z białek i wiórków kokosowych.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100456
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1964
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5818
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100456
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1964
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5818
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy je z cukrem oraz cynamonem. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera.
Do powstałej pianki dodajemy powoli cukier oraz pojedynczo żółtka, delikatnie miksując. Następnie dodajemy suche składniki z miski i ponownie delikatnie miksujemy. Na sam koniec, dodajemy do ciasta ostudzone masło i lekko mieszamy.
Następnie będziemy podpiekać spód ciasta: 3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy masłem. Blaszkę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i układamy na podpieczonym cieście warstwę jabłkową, którą przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Blaszkę, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kokosową chmurkę: Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie miksując, dodajemy do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gotową warstwę kokosowo - białkową, układamy na wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut. PODSUMOWUJĄC: Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 - 15 - 15 (minut). Temperatura za każdym razem powinna wynosić 175 stopni C.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnego stwardnienia kokosowej chmurki. Następnie wyciągamy je z blaszki i kroimy.
Życzę smacznego! :)
:)