Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, aromatyczną i delikatną szarlotkę, pachnącą cynamonem oraz wykończoną kokosową chmurką z białek i wiórków kokosowych.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy je z cukrem oraz cynamonem.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera.
Do powstałej pianki dodajemy powoli cukier oraz pojedynczo żółtka, delikatnie miksując. Następnie dodajemy suche składniki z miski i ponownie delikatnie miksujemy.
Na sam koniec, dodajemy do ciasta ostudzone masło i lekko mieszamy.
Następnie będziemy podpiekać spód ciasta:
3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy masłem. Blaszkę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i układamy na podpieczonym cieście warstwę jabłkową, którą przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Blaszkę, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kokosową chmurkę:
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie miksując, dodajemy do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gotową warstwę kokosowo - białkową, układamy na wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
PODSUMOWUJĄC:
Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 - 15 - 15 (minut). Temperatura za każdym razem powinna wynosić 175 stopni C.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnego stwardnienia kokosowej chmurki. Następnie wyciągamy je z blaszki i kroimy.
Życzę smacznego! :)
:)
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14698
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4441
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 48
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 30
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14698
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4441
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 48
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 30
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy je z cukrem oraz cynamonem. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera.
Do powstałej pianki dodajemy powoli cukier oraz pojedynczo żółtka, delikatnie miksując. Następnie dodajemy suche składniki z miski i ponownie delikatnie miksujemy. Na sam koniec, dodajemy do ciasta ostudzone masło i lekko mieszamy.
Następnie będziemy podpiekać spód ciasta: 3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy masłem. Blaszkę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i układamy na podpieczonym cieście warstwę jabłkową, którą przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Blaszkę, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kokosową chmurkę: Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie miksując, dodajemy do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gotową warstwę kokosowo - białkową, układamy na wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut. PODSUMOWUJĄC: Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 - 15 - 15 (minut). Temperatura za każdym razem powinna wynosić 175 stopni C.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnego stwardnienia kokosowej chmurki. Następnie wyciągamy je z blaszki i kroimy.
Życzę smacznego! :)
:)
Przepisy Desery
Desery
Lody o smaku borówka-malina.
Desery
Puszysty sernik na herbatnikach
Desery
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym
Desery
Deser czekoladowo wafelkowy z panna cottą i owocami
Lody o smaku borówka-malina.
Domowe lody o smaku borówki-malina. Kolejna wersja pysznego deseru na bazie ś...
Odsłon: 8
Puszysty sernik na herbatnikach
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 29