Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z kremem - przepis babci Jadzi

Szarlotka z kremem - przepis babci Jadzi

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6797

Dodano:

Odsłon: 22558

Przepis dostałam od babci, jest na naszych stołach w każde święto i na specjalne okazje :)

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła (82%)
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 6 jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • cynamon
  • 3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Mąkę mieszamy z niecałą szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i olej. Zarabiamy ciasto. Nie powinno być mocno zbite, będzie się trochę kruszyć, ale bez obaw, po upieczeniu będzie pyszne :) Ciasto dzielimy za 2 części i wkładamy do lodówki.

  2. Masa:
    Ubijamy jajka na pianę, dodajemy budyń i 2 łyżki cukru. Całość dalej ubijamy, aż powstanie gładka masa.

    Foremkę smarujemy masłem. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki i rozkruszamy na foremce. Następnie uklepujemy rękami, aby ciasto pokryło równo foremkę.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok 20 minut (góra i dół). Gdy dół przypiecze się na złoto wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

    Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.

    Po wystygnięciu, na wierzch ciasta wlewamy masę. Na masie układamy jabłka - powinny zachodzić na siebie. Jabłka posypujemy cynamonem. Na wierzchu ciasta rozkruszamy drugą część ciasta - tak powstanie kruszonka.

    Pieczemy kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni.

  3. Podajemy na ciepło z bitą śmietaną i lodami lub na zimno.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Teklunia 05 marca 2018 Przepis bardzo ciekawy i smakowicie się zapowiada. Nie mogę jednak zrozumieć co z tymi jajkami. Najpierw żółtka do ciasta - ile tych żółtek? potem jajka do masy - ile ? A w sumie w przepisie są 4 jajka. Czy ktoś wie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 04 marca 2018 Jaka apetyczna! Nawet ten okruszek co odpadł na stół kusi!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń