Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od babci, jest na naszych stołach w każde święto i na specjalne okazje :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117625
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8166
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1856
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1421
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117625
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8166
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3053
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1856
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1421
Składniki
Ciasto Mąkę mieszamy z niecałą szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i olej. Zarabiamy ciasto. Nie powinno być mocno zbite, będzie się trochę kruszyć, ale bez obaw, po upieczeniu będzie pyszne :) Ciasto dzielimy za 2 części i wkładamy do lodówki.
Masa: Ubijamy jajka na pianę, dodajemy budyń i 2 łyżki cukru. Całość dalej ubijamy, aż powstanie gładka masa. Foremkę smarujemy masłem. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki i rozkruszamy na foremce. Następnie uklepujemy rękami, aby ciasto pokryło równo foremkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok 20 minut (góra i dół). Gdy dół przypiecze się na złoto wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce. Po wystygnięciu, na wierzch ciasta wlewamy masę. Na masie układamy jabłka - powinny zachodzić na siebie. Jabłka posypujemy cynamonem. Na wierzchu ciasta rozkruszamy drugą część ciasta - tak powstanie kruszonka. Pieczemy kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni.
Podajemy na ciepło z bitą śmietaną i lodami lub na zimno. Smacznego :)