Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na klasyczną, waniliową szarlotkę - z kruszonką i kruchym spodem - pochodzi z 508. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Tortownica o średnicy 28 cm
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1307
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5835
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8840
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18472
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1307
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5835
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8840
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18472
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Pod koniec dodać proszek do pieczenia. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Posolić. Dodać pastę waniliową. Wymieszać nożem, następnie wyrobić. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą schować do zamrażarki, większą schłodzić w lodówce.
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i poszatkować do garnka (można pokroić w kostkę lub zetrzeć). Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem, postawić na kuchence i podprażyć.
Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.
Piec przez 45 minut w temp. 170 st. C. Po wystudzeniu szarlotkę udekorować cukrem pudrem.