Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z majonezem

Szarlotka z majonezem

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 3367

Dodano:

Odsłon: 451

Niesamowicie delikatna szarlotka ma kruchym cieście z dodatkiem majonezu

Składniki

  • 140 g miękkiego masła
  • 85 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g majonezu
  • 2 żółtka
  • 370 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka (ok. 750 g przed obraniem)
  • 1 łyżeczka cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z majonezem

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania nieco jaśniejszej masy (kilka minut).
    Dodaj majonez, żółtka i ponownie zmiksuj.
    Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia.
    Ciasto owiń folią spożywczą i uformuj w kształt kuli, włóż do lodówki na ok. 60 min.

  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pozostaw na kilka minut żeby puściły sok.
    Następnie jabłka odciśnij z nadmiaru soku i wymieszaj z cynamonem.

  3. Połową schłodzonego ciasta wylep dno blaszki.
    Na to wyłóż starte jabłka i wyrównaj.
    Na górę wyłóż drugą połowę ciasta, odrywając małe kawałki i rozpłaszczając w dłoniach.
    Gotowe ciasto upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
    Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń