Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z orzechami włoskimi

Szarlotka z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3035

Dodano:

Odsłon: 3099

Szarlotka z orzechami włoskimi wygląda może niepozornie, ale jest przepyszna. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów włoskich oraz duszonych jabłek z dodatkiem rumu i rodzynek. Mięciutkie, pachnące, bardzo dobre. Naprawdę polecam!

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • starta skórka z cytryny
  • 1 paczuszka cukru wanilinowego
  • Warstwa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich mielonych
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 90 g tartej bułki
  • 1 paczuszka cukru wanilinowego( lub jeśli mamy domowego z prawdziwą wanilią)
  • szczypta cynamonu
  • 2 cl rumu
  • Warstwa jabłeczna:
  • 750 g jabłek
  • 60 g cukru
  • 20 g masła
  • odrobinę soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 cl rumu
  • 50 g rodzynek
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Składniki na ciasto zagnieść dość szybko, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

  2. Jabłka pociąć na płatki i poddusić w garnku z cukrem, rumem, masłem, sokiem z cytryny i cynamonem. Poddusić aż jabłka będą miękkie, odcedzić wodę, a na końcu dodać rodzynki. Odstawić, aby trochę ostygło.

  3. Na masę orzechową: zagotować w garnku mleko, cukier waniliowy, cukier, cynamon, rum, masło. Następnie wsypać orzechy i bułkę tartą. Odstawić do wystygnięcia.

  4. Ciasto wyjąć z lodówki i 3/ 4 rozwałkować. Wyłożyć foremkę o średnicy 26 cm i utworzyć brzeżek, ponakłuwać widelcem. Najpierw wyłożyć warstwę orzechową, a następnie warstwę jabłeczną. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 50-60 minut. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale wysiłek naprawdę się opłaca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń