Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, z tartymi jabłkami i pianką kisielową.
Polecam.
Odsłon: 287
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 172
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 115
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 287
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 172
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 115
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 109
Składniki
Do miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem na kruszonkę, a następnie zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą od drugiej. Tą większą połowę rozwałkowałam na prostokąt i wyłożyłam nim dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część ciasta schowałam do zamrażalki na czas przygotowania jabłek i pianki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i wykroiłam gniazda nasienne. Jabłka starłam na tarce na grubych oczkach, odcisnęłam nadmiar soku i wymieszałam z większą szczyptą cynamonu. Jabłka wyłożyłam na ciasto w blaszce. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie zmiksowałam z cukrem kryształem. Gdy piana zrobiła się błyszcząca, dodałam kisiel w proszku i zmiksowałam do połączenia. Pianę wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam resztę ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu szarlotkę odstawiłam do wystygnięcia i dodatkowo schłodziłam w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyłam cukrem pudrem.